Voor jezelf

Tips om iets te doen tegen een eenzaam gevoel bij jezelf

Eenzaamheid is een rotgevoel, daarom is het fijn dat je er wat aan kunt doen. Een kleine stap kan al een verschil maken. Laat je inspireren op deze pagina.

Contact vinden en maken

  • Denk na over wat je belangrijk vindt en zoekt in vriendschappen en relaties.
  • Bedenk welke mensen voor jou belangrijk zijn en waarom.
  • Investeer in deze contacten en geef deze mensen genoeg tijd en aandacht.
  • Deel waar je mee zit. Mensen helpen graag anderen, zeker als ze dicht bij je staan.
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Bel, app of mail iemand van het lijstje waarbij je een goed gevoel hebt.
  • Bied je hulp aan bij buren of kennissen. Misschien kun je oppassen op kinderen of huisdieren, klussen in en rond hun huis, huishouden en dergelijke.

Aan eenzame gevoelens kun je wat doen

  • Bedenk wat je graag doet en zoek online of in de gemeentegids naar bijvoorbeeld sportverenigingen, een koor, yoga-groepen of andere clubs die jouw interesse wekken. Bel of ga eens langs om te vragen of je naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken. Dit is bijna altijd zonder enige verdere verplichting.
  • Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar maken ook dat je jezelf beter voelt.
  • Je kunt ook vrijwilligerswerk vinden via websites zoals NLvoorelkaar, Thuisgekookt en NL Cares.
  • Kijk eens of er binnenkort in jouw gemeente een activiteit plaatsvindt die je leuk vindt. Organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Misschien ontmoet je iemand met wie het klikt!
  • Er zijn cursussen die je helpen te ontdekken wat je belangrijk vindt en hoe je nieuwe contacten kan maken. Bijvoorbeeld de (online) cursus Creatief leven (kosten aan verbonden).
  • Veel mensen ervaren herkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep. Zo’n band kan het gevoel van eenzaamheid doen afnemen.
  • Bel eens met een vrijwilliger van de Luisterlijn om je gedachten te ordenen. Een gesprek van mens tot mens kan goeddoen.

Jongeren

De Hey, het is oké-website biedt tips om met mentale klachten en eenzaamheidsgevoelens om te gaan. Andere jongeren en jongvolwassenen vertellen hoe zij dat doen.

Luister hier bijvoorbeeld naar Sarah. Zij vertelt wat haar heeft geholpen toen school, werken en goed willen presteren ervoor zorgden dat zij zich steeds vaker alleen voelde en ook minder mensen ging zien.

Voor iedereen anders

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. In veel gevallen verdwijnt dat gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Als je je langdurig of sterk eenzaam voelt, kan een negatieve spiraal ontstaan. Wat je kan doen om je
eenzaamheidsgevoelens te doorbreken, is voor iedereen anders. Er is geen standaard oplossing. Ook omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn. Weet je eigenlijk waarom je je alleen voelt? De website eenzaam.nl helpt je ermee aan de slag te gaan.

Professionele hulp als je er niet uit komt

In sommige gevallen is het nodig dat je professionele hulp zoekt. Dit kan helpen als je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als je merkt dat je niet goed meer functioneert in je dagelijkse leven. Hier vind je een aantal opties waar je terecht kan.

Meer informatie en tips

Als je denkt dat jouw eenzaamheidsgevoelens niet op te lossen zijn, dan kun je als doel stellen om zijn om het in elk geval te verminderen en er beter mee om te kunnen gaan. Advies hierover kun je lezen op eenzaam.nl

Wil je delen wat jou heeft geholpen? Heb je een tip voor anderen? Mail eenzaamheid@minvws.nl